Bowl by Naotsugu Yoshida

This is Asabachi (narrow bowl) by Naotsugu Yoshida. I met Yoshida at store “Ginza Nichinichi” a few years after he became independent. He said “I eat curry and rice with this. Black doesn’t show the stain of curry.” However, I rarely eat curry rice in this bowl because I don’t like to wash the sticky oil by hand. I usually eat curry in a white porcelain that can put in a dishwasher. Anyway, I often use it for both Japanese and Chinese dishes because of its exquisite curves that allow me to serve even a small amount of food in a beautiful way. I like it so much that I have been using it for years with chips, but I finally had it kintsugi (gold-jointed) during the Corona disaster home time. After finishing with black lacquer, it came back to life with a nice feeling.

Artist: Naotsugu Yoshida
Year of purchase: Around 2008
Place of purchase: Ginza Nichinichi

これは吉田直嗣さんの浅鉢。吉田さんには「銀座 日々」で初めてお会いし「僕はこれでカレーライスを食べますよ。黒だとカレーの色染みも目立たないし、いいですよ」と言われ「確かに〜」と手に取った。とはいえ、このうつわでカレーライスを食べることはほとんどない。ギトギト油を手洗いするのが嫌なので、カレーは食洗機にかけられる皿で食べてしまうからだ。とはいえ、見込み(内側)の角度が、深すぎず、平すぎず絶妙で、少ない量を盛り付けてもさまになるので、和食にと中華にとよく使う。このころの吉田さんの黒陶は、正直欠けやすく、しかし好きすぎるので欠けたまま何年も使っていたのだけれど、コロナ禍のお家時間にやっと金継ぎをした。金色ではなく、黒漆で仕上げたらクールさを失わずにいい感じによみがえった。

作り手:吉田直嗣
購入した年:2008年頃
購入場所:銀座日々

I don’t do curry rice, but I do dry curry.
カレーライスはしないけど、ドライカレーはする。カレーは黒いうつわの上でご馳走になることを知る。

The cold noodle with plenty of sesame sauce is beautiful served.The overall shape of the dish is shallow, but the center is slightly deep.
ゴマだれがたっぷり多めの冷やし中華は、麺がうもれすぎずに盛り付けられた。全体としては浅いけれど中央はやや深めという絶妙な形状ゆえのことで、造形の秀逸さに感謝すら覚える。

UTSUWA dictionary | うつわディクショナリー#22 吉田直嗣さんの黒と白

The perfect shallowness of this vessel makes the fruits piled up beautifully.
このうつわの絶妙な浅さのおかげで、あんまり意識せずに置くだけでもフルーツが綺麗に積み上がり美しいのです。

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