Wood bowl & Cooking spatula by Jiro Suda
これは須田二郎さんのウッドボウルと調理ヘラ。須田さんは、宅地開発で伐採された材木など、捨てられるはずだった木を使える道具にして価値を与える。特徴は、生木(なまき)の状態でかたちづくること。一般的に木工品は、時間をかけて乾燥させた木材を加工する。乾燥前の水分の多い状態では、乾燥が進むうちにたわんだり、歪んだり、形が変わってしまい安定した製品にならない。須田さんはというと、むしろその不安定さを作品にいかすのだ。旋盤という木を削るための機械の扱い方を独学で学び、少ない工程でシンプルに作る。それは捨てられる木を救い、人の生活に生かす活動を加速することにもつながっている。乾燥という自然の摂理が与える形には、おなじものはひとつもない。我が家のボウルは、フリーハンドで描いたような楕円形。米に具を混ぜ込む飯台として働いてくれてもらうつもりで、浅めの直径22センチを選んだ。木が水分を適度に吸ってくれるから、ご飯がべちゃっとせずに混ぜられるし、木目がほのかに感じられる程度に凹凸があるおかげで米が潰れにくい。じゃこと海苔の次は、しゃけとゴマ、というように具を変えていくつも握るのにちょうどいい大きさと深さだ。一方、穴の空いた調理ヘラは、液体の抵抗がないので混ぜやすく、炒め物の火のとおりも早いと聞いて、半信半疑でいただいたが、本当だった。スープやカレーをかき回すとき、服にはねるなんてこともなくなりました。グッジョブ。
プロフィール: うつわディクショナリー#57 森の再生につながるうつわを。木工家・須田二郎さん
作り手:須田二郎
年代:2019年
購入場所:うつわshizen
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This is Jiro Suda’s wood bowl and cooking spatula. Suda transforms wood destined for disposal—such as timber felled for residential development—into usable tools, giving it new value. His distinctive approach is shaping the wood while it’s still not dried enough. Typically, woodworking involves processing lumber that has been dried over time. When wood is still moist before drying, it can warp, twist, or change shape as it dries, making it unstable for finished products. Suda, however, actively harnesses this instability in his work. He taught himself to use a wood turning lathe and creates pieces with minimal steps. This approach not only saves discarded wood but also accelerates his mission to integrate it into people’s lives. The shapes formed by the natural process of drying are never identical. The bowl I use is an oval shape, as if drawn freehand. I chose a shallow 22-centimeter diameter, intending to use as a rice mixing tray. The wood absorbs moisture, preventing the rice from becoming soggy while mixing. Its size and depth are perfect for making multiple rice balls with different fillings, like starting with dried sardines and seaweed, then moving on to salmon and sesame seeds. I also purchased a perforated spatula which mixes easily due to less resistance from liquids and heats stir-fries faster. When stirring soup or curry, splatters on my clothes are a thing of the past. Well done.
Artist: Jiro Suda
Year: around 2019
Place of purchase: UTSUWA shizen




