Ishizara by Takuji Hayashi
これは、林拓児さんの石皿。石皿とは、愛知県の瀬戸で作られた瀬戸焼の厚手の大皿で、江戸時代に庶民の間でも使われたという。盛り付ける部分が広いことと、縁があることで盛り映えすることから食器好きにとって魅力的なうつわだ。経年により表情の増した古物ももちろんよいが、ずっしり重いので食卓では大抵、真ん中に鎮座。一方、瀬戸出身の作家として地域に伝わるものを参考にしながら作る林さんの石皿は、標準的なプレートの大きさや重さで、おもてなしの食器としても、日常のワンプレートにも、使いまわせるところがとても気に入っている。トチ渋に浸して貫入に色が入ることで購入した時から使い込んだ雰囲気を宿し食材を美味しく見せる。料理と相性のいい写真が多すぎて、選ぶのが大変だった。面が平らなのでキャンドルを置いて飾るのもいいかんじ。
作り手:林拓児
年代:2020年頃
購入場所:夏椿
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This is ISHIZARA by Takuji Hayashi. ISHIZARA is a thick, large Seto ware dishes primarily produced in Seto, Aichi Prefecture, and were commonly used at home during the Edo period. Their wide serving surface and rim make them particularly attractive to tableware enthusiasts, as they present food beautifully. Vintage pieces, whose character deepens with age, are naturally splendid, but their substantial weight means they can only placed at the centre of the table. As an artist from Seto, Hayashi references locally passed-down forms while creating pieces that are standard in both size and weight today, suited both for home party and everyday single-plate meals. The beige hue, achieved by soaking in chestnut tannin to colour the crackle glaze, beautifully complements a wide array of ingredients. It is also fantastic to place candles to decorate windows.
Artist: Takuji Hayashi
Year: around 2020
Place of purchase: Natsutsubaki







